Dirigent Concert Band


Sinds 10 maart 2017 staat de Concert Band tijdelijk onder leiding van dirigent Peter Habraken. Hij vervangt Ellen van den Berg, van wie het orkest, na een fantastische samenwerking van ruim 15 jaar, begin maart helaas afscheid moest nemen.

De Nederlandse componist Peter Habraken (1975), opgegroeid in een gezin vol muziek – zijn vader was bijvoorbeeld jarenlang koordirigent -, zette zijn eerste schreden in de muziekwereld buiten het gezin tijdens de klarinetlessen die hij vanaf 9-jarige leeftijd volgde bij Ed Waskowsky.

Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma voltooide hij de studie Docerend Musicus klarinet (1999) bij Marinus Hintzbergen en behaalde het Praktijkdiploma Harmonie- en Fanfaredirectie als student van Gert Buitenhuis en Hennie Ramaekers aan het Conservatorium te Enschede in 2002.
De opleiding Jazz-klarinet bij John Ruocco met als bijvakken o.a. Jazz-saxofoon bij Rolf Delfos en Jazz-arrangeren bij Henk Huizinga aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag werd vervolgens in 2008 succesvol afgesloten.
Van 1999 tot 2007 is Peter als klarinettist en contrabasklarinettist verbonden geweest aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Hier heeft hij van de gelegenheid gebruik mogen maken om met het orkest als solist op te treden op beide instrumenten.

Om zichzelf muzikaal en artistiek verder te ontplooien heeft hij in 2007 besloten zijn eigen muzikale weg te volgen en onder de vlag van een eenmanszaak verder te gaan onder de naam ‘Peter Habraken Music’. In de eerste plaats werkt hij als componist en soms ook als arrangeur, vaak in opdracht. De relatie met voornoemde Marinierskapel wordt daarbij niet vergeten: voor het vierde jaar op rij is Peter arrangeur van de muzikale bijdrage van dit orkest aan de Nationale Taptoe in Ahoy. De hiervoor geschreven muziek werd door dit orkest ook in het buitenland (Verenigde Staten, Duitsland, Noorwegen) ten gehore gebracht.

Daarnaast is hij werkzaam als dirigent van de meest in stijl uiteenlopende instrumentale ensembles, waaronder de Hofstädter Musikanten in Den Haag (Tsjechische volksmuziek en Egerländermuziek) en de Groover Bigband in Delft. Verder heeft hij ruimschoots ervaring op het gebied van hafabra- en koordirectie, momenteel bijvoorbeeld in de functie van dirigent van het gemengd koor ‘Joy’ te Barendrecht.

Ook is hij een veelgevraagd klarinet- en saxofoondocent. Als klarinettist soleert hij geregeld met harmonieorkesten, naast het uitoefenen van de rol van rietblazer in diverse jazzcombo’s. In de hafabra-wereld blijft hij ook actief als orkestklarinettist, namelijk als concertmeester van Orkest Orventus. Ook als klassiek geschoold klarinettist laat hij van zich horen in het harp-klarinetduo ‘Tutti e due’, dat hij samen met harpiste Wendy Rijken oprichtte.